piątek, 15 września 2017

Zamość na Europejskim Festiwalu Smaków w Lublinie

Podczas gotowania - fot. Anna Skrzypek - Woźniacka
Moi Kochani. Jak zwykle w naszym Stowarzyszeniu jak i w moim życiu wiele się dzieje i przez to nie zawsze mam możliwość na bieżąco opisywać wszystkie wydarzenia. Cierpię na chroniczny brak czasu, a może to brak dobrej jego organizacji. Obiecuję jednak, że w najbliższych wpisach postaram się nawiązać do tego co działo się przez ostatnie miesiące. A działo się, działo. Dzisiaj wybierzemy się (dzięki tekstowi Dominiki) w wyprawę w poszukiwaniu wybornych smaków do stolicy województwa. Zapraszam do lektury. 
W słoneczną i ciepłą niedzielę, 10 września, Członkowie Stowarzyszenia Turystyka z Pasją przybyli do Lublina, aby zaprezentować Miasto Zamość na Europejskim Festiwalu Smaku. Tematem przewodnim była kuchnia włoska i włoskie smaki. Zamość, w którym spotykały się kultury wschodu i zachodu, który projektował Włoch Bernardo Morando, i w którym włoskie wzorce i włoskie wpływy widać na każdym kroku, wpisywał się w tematykę idealnie.
Prezentacja Zamościa rozpoczęła się o godz. 16.30. Jacek Bełz opowiedział trochę o Zamościu podczas gdy reszta członków Stowarzyszenia Turystyka z Pasją szykowała się do gotowania. Prym w kuchni wiodła Dominika, (ja jedynie robiłem za krytyka kulinarnego) która dla zgromadzonej publiczności przygotowała Omlet Marysieńki. Omlety bowiem upowszechniły się za jej czasów gdyż żona najpierw Jana Sobiepana Zamoyskiego a potem Jana Sobieskiego bardzo je lubiła i sprawiła, że potrawa ta zagościła na stałe na polskich stołach. Równocześnie przygotowywana była kawa w piasku po turecku taka jaką mógł pić sam Chmielnicki oblegając Zamość. Kawa została dostarczona przez Galicya Cafe.
Podczas odgrywania Legendy Stołu Szwedzkiego - fot. Andrzej Woźniacki
Po degustacji nadeszła pora na Legendę Stołu Szwedzkiego, którą odegraliśmy przed sceną. Stół zastawiła Restauracja Renesans a osłodziła go Kawiarnia Mazagran przygotowując wyśmienitą chałwę. Po inscenizacji publiczność mogła również spróbować tych smakołyków.
Równocześnie obok sceny można było zapoznać się z ofertą turystyczną Zamościa i Roztocza. Informacji udzielali przewodnicy z naszego Stowarzyszenia, odznaczający się barwnymi strojami wzorowanymi na modzie XVII wieku.
W imieniu Stowarzyszenia Turystyka z Pasją chciałabym podziękować Wydziałowi Turystyki i Promocji Urzędu Miasta Zamość za wsparcie finansowe i logistyczne prezentacji Zamościa, Restauracji Renesans za przygotowanie Stołu Sobiepana i degustacji dla publiczności, Kawiarni Mazagran za przepyszną domową chałwę, Zamojskiej Manufakturze Słodyczy za przepyszne Zamojskie Krówki oraz Galicya Cafe za przepyszną kawę.
Dominika Lipska – Turystyka z Pasją

P.s. W swoim jak i Stowarzyszenia imieniu pragnę podziękować (po za tymi wymienionymi przez Dominikę) Dyrektorowi Europejskiego Festiwalu Smaków Waldkowi Suliszowi za zaproszenie na wspaniałą imprezę oraz wszystkim organizatorom za okazaną pomoc. Dziękujemy i liczymy na to, że zobaczymy się na kolejnych edycjach Festiwalu. 

Więcej zdjęć z naszym udziałem z Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie
zobaczysz na stronie Nowego Kuriera Zamojskiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz