Podczas gotowania - fot. Anna Skrzypek - Woźniacka |
W słoneczną i ciepłą niedzielę, 10 września, Członkowie Stowarzyszenia Turystyka z Pasją przybyli do Lublina, aby zaprezentować Miasto Zamość na Europejskim Festiwalu Smaku. Tematem przewodnim była kuchnia włoska i włoskie smaki. Zamość, w którym spotykały się kultury wschodu i zachodu, który projektował Włoch Bernardo Morando, i w którym włoskie wzorce i włoskie wpływy widać na każdym kroku, wpisywał się w tematykę idealnie.
Prezentacja Zamościa rozpoczęła się o godz. 16.30. Jacek Bełz opowiedział trochę o Zamościu podczas gdy reszta członków Stowarzyszenia Turystyka z Pasją szykowała się do gotowania. Prym w kuchni wiodła Dominika, (ja jedynie robiłem za krytyka kulinarnego) która dla zgromadzonej publiczności przygotowała Omlet Marysieńki. Omlety bowiem upowszechniły się za jej czasów gdyż żona najpierw Jana Sobiepana Zamoyskiego a potem Jana Sobieskiego bardzo je lubiła i sprawiła, że potrawa ta zagościła na stałe na polskich stołach. Równocześnie przygotowywana była kawa w piasku po turecku taka jaką mógł pić sam Chmielnicki oblegając Zamość. Kawa została dostarczona przez Galicya Cafe.
Po degustacji nadeszła pora na Legendę Stołu Szwedzkiego, którą odegraliśmy przed sceną. Stół zastawiła Restauracja Renesans a osłodziła go Kawiarnia Mazagran przygotowując wyśmienitą chałwę. Po inscenizacji publiczność mogła również spróbować tych smakołyków.
Podczas odgrywania Legendy Stołu Szwedzkiego - fot. Andrzej Woźniacki |
Równocześnie obok sceny można było zapoznać się z ofertą turystyczną Zamościa i Roztocza. Informacji udzielali przewodnicy z naszego Stowarzyszenia, odznaczający się barwnymi strojami wzorowanymi na modzie XVII wieku.
W imieniu Stowarzyszenia Turystyka z Pasją chciałabym podziękować Wydziałowi Turystyki i Promocji Urzędu Miasta Zamość za wsparcie finansowe i logistyczne prezentacji Zamościa, Restauracji Renesans za przygotowanie Stołu Sobiepana i degustacji dla publiczności, Kawiarni Mazagran za przepyszną domową chałwę, Zamojskiej Manufakturze Słodyczy za przepyszne Zamojskie Krówki oraz Galicya Cafe za przepyszną kawę.
Dominika Lipska – Turystyka z Pasją
P.s. W swoim jak i Stowarzyszenia imieniu pragnę podziękować (po za tymi wymienionymi przez Dominikę) Dyrektorowi Europejskiego Festiwalu Smaków Waldkowi Suliszowi za zaproszenie na wspaniałą imprezę oraz wszystkim organizatorom za okazaną pomoc. Dziękujemy i liczymy na to, że zobaczymy się na kolejnych edycjach Festiwalu.
Więcej zdjęć z naszym udziałem z Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie
zobaczysz na stronie Nowego Kuriera Zamojskiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz